Android pod lupą Google, jak się uwolnić od śledzenia on-line?
Avast radzi

Android pod lupą Google, jak się uwolnić od śledzenia on-line?

Charlotte Empey, 11 czerwca 2018

Przedstawiamy wskazówki pozwalające zabezpieczyć Twoje urządzenie z systemem Android przed śledzeniem przez serwis Google

Czy masz czasem wrażenie, że ktoś Cię obserwuje? Słusznie. Zawsze, kiedy przeglądasz Internet na smartfonie czy tablecie, Twoje działania są obserwowane. Dotyczy to odwiedzanych witryn internetowych, oglądanych i kupowanych przedmiotów, przesyłanych strumieniowo filmów, a także miejsca i czasu Twojego pobytu. Dzięki tym danym reklamodawcy uzyskują newralgiczne informacje — Twój profil konsumenta, czyli kim jesteś, czym się zajmujesz i co Cię interesuje.

Możliwe, że nie masz nic przeciwko temu. Możliwe, że nie przeszkadza Ci, że witryny internetowe zapamiętują Twoje wizyty, a serwis Google zbiera dane na temat Twoich wyszukiwań i często odwiedzanych witryn. Jeśli jednak nie czujesz się z tym dobrze i masz wrażenie, że obserwuje Cię Wielki Brat, możesz zapewnić ochronę swojej prywatności. W tym przewodniku pokażemy, jak chronić swoją prywatność na urządzeniu z systemem Android.

Jak serwis Google i inne firmy gromadzą Twoje dane?

Czy zastanowiło Cię kiedyś, jak serwis Google śledzi Twoje działania? Odpowiedzią jest cytat z potwora z Ulicy Sezamkowej: „C jak ciasteczko”. Pliki cookie (tzw. ciasteczka) to niewielkie pliki danych czy też znaczniki identyfikatorów, które są wysyłane przez witrynę do przeglądarki (takiej jak Chrome, Safari, Firefox lub Internet Explorer), gdzie są przechowywane na danym urządzeniu. Ich zadaniem jest śledzenie Twoich działań.

Pliki cookie mają też jednak dobre strony. Dzięki nim przeglądarka często działa sprawniej. Pomagają one w szybszym ładowaniu stron przy kolejnych ich odwiedzinach. Jeśli użyjesz opcji „Zapamiętaj mnie”, pliki cookie zapamiętają Twoje dane logowania, język i inne preferencje.

Jednak niektóre typy plików cookie, nazywane śledzącymi plikami cookie, rejestrują Twoje działania i wysyłają dziennik z tymi danymi z powrotem do danej witryny internetowej lub wyszukiwarki. Czy zdarzyło Ci się, że po wyszukaniu określonego produktu w serwisie Google dany produkt pojawił się na reklamie wyświetlonej na Facebooku? Tak właśnie działa śledzący plik cookie.

Jest kilka rzeczy, które można zrobić, aby wyłączyć śledzące pliki cookie i zapewnić sobie nieco więcej prywatności:

Włączenie przeglądania prywatnego na urządzeniu

Jedną z metod ochrony przed śledzeniem przez witryny internetowe jest korzystanie z przeglądarki w trybie przeglądania prywatnego. W trybie przeglądania prywatnego przeglądarka nie zapisuje historii wyszukiwania i nie przechowuje (większości) plików cookie.

Proces włączenia trybu przeglądania prywatnego zależy od przeglądarki używanej na danym urządzeniu z systemem Android. Na przykład w przeglądarce Chrome wystarczy tylko kliknąć ikonę Karty w prawym górnym rogu, kliknąć symbol Więcej opcji (kolumnę złożoną z trzech kropek) i wybrać kartę Nowe okno incognito, aby otworzyć kartę przeglądania prywatnego. W przeglądarce Firefox ten tryb jest nazywany „maskowaniem”, a w przeglądarce Opera jest to „tryb prywatny”.

Przeglądanie prywatne to świetne, ale tymczasowe rozwiązanie. Jego działanie kończy się wraz z końcem sesji przeglądania. Wymaga ono każdorazowego włączenia przeglądania prywatnego po otwarciu przeglądarki.

Wyłączenie narzędzi Google do śledzenia

Jeśli jesteś klientem serwisu Google (np. masz konto pocztowe Gmail, konto YouTube, robisz zakupy w sklepie Google Play itp.), możesz pójść krok dalej i podjąć działania o bardziej trwałym charakterze, wyłączając narzędzia Google do śledzenia. Jak to zrobić:

Na urządzeniu z systemem Android przejdź na stronę myactivity.google.com i zaloguj się do swojego konta Google (o ile odpowiedni plik cookie jeszcze Cię do niego nie zalogował!). W prawym górnym rogu w pobliżu informacji o profilu/koncie znajduje się ikona Więcej opcji (kolumna złożona z trzech kropek). Kliknij tę ikonę i wybierz opcję Zarządzanie aktywnością.

Na tej stronie jest wyświetlona lista różnych działań śledzonych przez serwis Google: Aktywność w Internecie i aplikacjach, Historia lokalizacji, Informacje z urządzenia, Aktywność związana z głosem i dźwiękiem, Historia wyszukiwania w YouTube oraz Historia oglądania w YouTube. Obok każdego działania znajduje się suwak. Przesuwając ten suwak, można wyłączyć śledzenie określonych działań.

W sekcji Zarządzanie aktywnością można także usunąć dane, które serwis Google dotąd śledził i przechowywał. W obszarze poszczególnych działań, które chcesz wyczyścić, poszukaj opcji Zarządzaj aktywnością, po czym kliknij tę opcję. Po załadowaniu nowej strony wybierz ikonę Więcej opcji > Usuń aktywność według > zmień ustawienie „Dzisiaj” na „Cały okres” > kliknij przycisk Usuń.

Kontrolowanie danych reklamowych na urządzeniu

Użytkownicy urządzeń z systemem Android mają do dyspozycji jeszcze jedną metodę dostępną z poziomu urządzenia. Na telefonie lub tablecie z systemem Android można zablokować otrzymywanie spersonalizowanych reklam bazujących na nawykach użytkownika dotyczących przeglądania. W menu Ustawienia przejdź do opcji Google > Reklamy > włącz opcję Wyłącz personalizację reklam > wybierz przycisk OK.

Możemy też zrobić to za Ciebie

Jeśli powyższe działania wydają Ci się zbyt złożone lub nie masz ochoty się tym zajmować, rozważ przekazanie tych zadań firmie Avast. Całą aktywność w Internecie można ukryć, korzystając z sieci VPNTu możesz dowiedzieć się wszystkiego o sieciach VPN. Następnie możesz wypróbować naszą usługę SecureLine VPN, korzystając z 7-dniowej wersji próbnej działającej na urządzeniach przenośnych i komputerach.