Rady a tipy

Nenechte se sledovat svým telefonem. Jak najít a smazat historii vaší polohy na iPhonu?

Jesse Adams, 18. prosinec 2020

Vypněte si výchozí sledování vaší polohy na iPhonu a zbavte se již uložených dat

Nedávno jsme vydali dlouho očekávaný produkt: Avast Secure Browser si teď můžete bezplatně stáhnout na iPhone, iPad a iPod! Při vytváření prohlížeče jsme si neustále kladli otázku: „Jak vypadá maximální soukromí pro iOS?“ Během vývoje jsme na to přišli, a Avast Secure Browser je tak dokonalým nástrojem k opravdové bezpečnosti a soukromí na vašem iOS zařízení.  Zároveň jsme přišli i na několik dalších tipů, kterými si svůj telefon můžete lépe zabezpečit. 

Kde trávíte svůj čas? Váš iPhone to ví

Nejspíše víte, že iPhone sleduje vaši aktuální polohu, ale už méně známé je to, že si zaznamenává podrobný seznam vašich oblíbených míst včetně informací o tom, jak často tato místa navštěvujete a kdy jste tam byli naposledy. To vše je součástí systémové služby „Významná místa“, která se spouští ve výchozím nastavení, když zapnete ve vašem telefonu polohové služby.

Služba Významná místa pomáhá iPhonu určovat, která místa jsou pro vás důležitá, aby vám mohl „poskytovat přizpůsobené služby, jako je prediktivní dopravní navigace nebo sestavování lepších vzpomínek v aplikaci Fotky,“ jak tvrdí sám Apple. Společnost také tvrdí, že služba Významná místa „používá koncové šifrování, které nikdo v Applu nemůže dešifrovat“.

Navzdory všem těmto zárukám vám ale nemusí být příjemné, že váš telefon přesně ví o každém vašem pohybu. Zvláště potom, co se ukázalo, že firma může uchovávat víc informací, než si možná myslíme. V tomto článku jsme se proto zaměřili na službu Významná místa a naučíme vás ji vypnout a smazat službou nashromážděná data. 

Jak vypnout službu Významná místa

Služba Významná místa je ukrytá docela hluboko v Nastavení. Dostanete se k ní tak, že přejdete do Nastavení > Soukromí > Polohové služby > Systémové služby > Významná místa a zde službu vypněte. 

Jak ze služby Významná místa smazat stará data

Pokud chcete ze služby Významná místa smazat již dříve zaznamenaná data, bude to chtít pár kliknutí navíc. K zobrazení dat uložených ve službě Významná místa budete muset zadat heslo k telefonu nebo použít Touch ID či vaše Face ID. Jde o dodatečné zabezpečení, které má pohlídat, že se k těmto datům dostanete jen vy.

Jakmile potvrdíte svoji totožnost, telefon vám zobrazí seznam všech míst, která jste navštívili. Když některé z nich vyberete, zobrazí se vám mapa s jeho polohou a také související podrobnosti a údaje, kdy jste se tam nacházeli.

Pokud tato data chcete smazat, máte dvě možnosti:

  1. Vyberte jednotlivá místa, která chcete smazat. Uděláte to tak, že kliknete na místo, v pravé horní části obrazovky vyberete Upravit a pak klepnete na Smazat.
  2. Pokud chcete smazat vše, postup je jednodušší. Přejděte do spodní části služby Významná místa a najděte možnost Vymazat historii. Klepněte na ni a máte hotovo. iPhone už nebude zaznamenávat místa, která rádi navštěvujete.

Doufáme, že se vám tipy budou hodit, a pokud jste to ještě neudělali, vyzkoušejte Avast Secure Browser pro iOS. Jedná se o prohlížeč vyvinutý s důrazem na vaše soukromí a zabezpečení. Budeme rádi, když nám k němu pošlete zpětnou vazbu anebo nám dáte vědět na naší facebookové stránce, jak vám vyhovuje, abychom ho mohli dál zlepšovat dle vašich přání.