Rady a tipy

Rozcházíte se na Valentýna? Zvládněte to bezpečně

Monika Sekal 7 Úno 2022

Jak na digitální rozchod

Svátek svatého Valentýna je oslavou lásky. Co když ale není co oslavovat? Na rozchod není nikdy ideální doba. Ať už se blíží Vánoce, Velikonoce, narozeniny nebo Valentýn, vždy se najde důvod, proč jej odložit. Pokud už ale nic oddalovat nechcete, udělejte za svým vztahem čistý řez. Možná přemýšlíte, jak si rozdělíte společné věci nebo jaké budou vaše první kroky po znovuzískání svobody. Nezapomeňte ale ani na digitální separaci. Od účtů, na které jste se přihlásili na zařízení svého partnera nebo partnerky, přes přístup k vaší Wi-Fi síti až po fotografie, které má váš protějšek v telefonu.

Přístupy k osobním účtům 

Začneme e-mailem, který tvoří vstupní bránu k dalším účtům. Zná partner nebo partnerka vaše heslo? Změňte jej. Nastavte si také dvoufázové ověření, které vás chrání jak před partnerem, tak před kyberzločinci, kteří by se chtěli do vašeho účtu nabourat.

Nechcete už od svého partnera či partnerky dostávat žádné e-maily? Zařaďte jeho/její e-mailovou adresu do seznamu zablokovaných adres.

Přesná poloha 

Ujistěte se, že v žádné aplikaci s nikým nesdílíte svou polohu. Jednou z takových aplikací je například Snapchat. Aplikace má vestavěnou mapu, která všem přátelům odhaluje, kde se nacházíte. Vypněte si zobrazení vlastního avatara v Nastavení > Ghost Mode > Until turned off anebo si odeberte z přátel uživatele, kterým svou polohu sdílet nechcete. 

Pozor také na aplikace, jako je například Najít ke sdílení vaší polohy s přáteli nebo rodinou. Pokud svou polohu sdílíte s partnerkou nebo partnerem, vypněte sdílení (v aplikaci Najít zvolte kartu Já a vypněte volbu Sdílet mou polohu). To platí i pro všechny další aplikace, které mohou prozradit vaši lokaci, jakými jsou cestovní aplikace nebo sdílené kalendáře. 

Cloudové služby 

Mnozí z nás ukládají své fotografie nebo dokumenty na online úložiště, které sdílíme s ostatními (ať už jde o iCloud, One Drive nebo Disk Google). Ujistěte se, že žádné své osobní informace, videa nebo jiné soubory nesdílíte se svým brzy bývalým partnerem nebo partnerkou a případně k úložištím změňte přístupové údaje. 

Platební údaje 

Není jednoduché zapamatovat si údaje z platebních karet při placení online, a tak si je někteří z nás ukládají do vyhledávače. Ačkoli tento postup nedoporučujeme, pro tuto chvíli se soustřeďte na to, s kým své platební údaje tímto způsobem sdílíte. Pokud zjistíte, že jste je skutečně uložili na cizím zařízení, vymažte je. 

Pokud používáte službu, jako je Netflix, HBO GO nebo Spotify a sdílíte ji se svými blízkými, nezapomeňte, že i v ní sdílíte své platební údaje s ostatními profily. Odeberte proto účty těm, se kterými již službu sdílet nechcete a změňte i své heslo.

Sociální sítě

Nezapomeňte ani na sociální sítě – máte facebookový účet, na kterém jste přihlášeni i na zařízeních svého partnera či partnerky? V nastavení se můžete z požadovaných zařízeních odhlásit. Přejděte do Nastavení > Nastavení zabezpečení a přihlášení > Kde jste přihlášeni > Tři tečky > Odhlásit se. Odhlaste se také z ostatních účtů a sítí. 

Dalším krokem je promyslet si, zda chcete svého partnera či partnerku nadále vídat na svých profilech a nechat si jej v seznamu přátel či sledujících. Vaši přátelé vidí všechny příspěvky, včetně oznámení nového vztahu, místa vaší dovolené, rodinných setkání. Nežádoucí přátele si proto doporučujeme odebrat, škodlivé kontakty zablokovat. Pokud nechcete přejít k těmto razantním krokům, můžete svého partnera či partnerku alespoň přestat sledovat nebo si na Instagramu účty ztlumit. 

Možná máte mezi svými online přáteli také přátele své bývalé partnerky nebo partnera a nepřejete si, aby viděli všechny vaše příspěvky. Doporučujeme si v takovém případě projít seznam přátel a nevhodné uživatele z něj odebrat nebo je alespoň na Facebooku přestat sledovat a ztišit je na Instagramu. 

Svým přátelům naopak vysvětlete, že v příspěvcích s vámi nemají označovat místa, kde byla fotka pořízena nebo sdílet příliš osobní informace. 

Ve zkratce: Udělejte si audit všech (společných) účtů a zařízení, změňte své přihlašovací údaje, nastavte si na každém účtu dvoufázové ověření a odhlaste se ze všech zařízení, která nejsou jenom vaše. Zkontrolujte seznamy přátel a nastavení soukromí na každé sociální síti a aplikaci. 

Pokud máte strach z reakce partnera či partnerky na rozchod, kontaktujte některou z uvedených organizací, které pomáhají obětem násilnických vztahů: 

Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí – 116 006

Abychom situaci trochu odlehčili, máme pro vás tip na dárek, kterým se sami můžete potěšit: pokud jste opravdu rádi, že k rozchodu mezi vámi došlo nebo dojde, a potřebujete o něco větší zadostiučinění než odstranění partnera z vašeho účtu na Netflixu, doporučujeme využít službu této zahraniční zoo, adoptovat si švába a dát mu jméno svého bývalého partnera nebo partnerky.