Rady a tipy

Nenechte se dohonit minulostí na svých sociálních sítích: Jak a proč byste měli svou minulost skrýt?

Monika Sekal, 15. červen 2020

Sociální sítě narozdíl od skutečného života nabízí možnost zcela se zbavit své minulosti. Zjistěte, jak na to

Možná už jste se někdy pozastavili nad vzpomínkami, které vám Facebook pravidelně  nabízí. Obrázek z narozeninové oslavy vašeho nejlepšího přítele, ve kterém zrovna nejste zobrazeni v tom nejlepším světle, byl nejdřív vtipný, ale s odstupem času… Vaši kolegové z práce by jej asi neocenili, vaši klienti zřejmě také ne. Jednoduše se můžete rozhodnout nevhodnou vzpomínku nesdílet. Kéž by se to dalo zařídit i v reálném světě pokaždé, když se někdo z vašich přátel rozhodne vaše trapné chvíle připomínat před širokým publikem známých a spolupracovníků. S tím vám bohužel nepomůžeme, dáme vám ale pár tipů, jak si vylepšit obraz na sociálních sítích: 

Proč je obsah vašich osobních sociálních sítí důležitý?

Prvním důvodem je bezpochyby vaše vlastní bezpečnost. Váš profil může najít kdokoli. Pokud na sociálních sítích označujete místa, kde se nacházíte nebo sdílíte vaše pravidelné víkendové odjíždění na chatu, předáváte zločincům jasné informace, kdy mohou váš byt či dům vykrást, protože nebudete doma. Podobné je to i s dovolenou, se kterou se chcete pochlubit přátelům a rodině. Místo toho ale dáte tip zločincům. Podobně mohou z různých informací z vašich profilů vyčíst užitečné informace i kyberzločinci. Jestli používáte pro zabezpečení vašich účtů bezpečnostní otázky jako „Jaké je rodné jméno vaší matky?” nebo „V jakém městě jste se narodil/a?”, kyberzločinci se mnohdy stačí jednoduše podívat na zdi vašich profilů.

Sociální účty mohou být důvodem, proč vás zaměstnavatel odmítne. Možná máte pocit, že sociální média nijak neodráží vaši profesionalitu a jsou čistě osobní záležitostí. Přesto je velká část personalistů kontroluje ještě předtím, než vůbec přijdete na první kolo pohovorů. Používejte sociální sítě s rozumem. Nepřidávejte na ně nic, o čem tušíte, že by to váš potenciální zaměstnavatel nerad viděl nebo si nastavte soukromí vašich profilů tak, aby viděli příspěvky jen vaši přátelé. Nejlépe udělejte obojí.

Nenechte se dohonit vlastní minulostí. Na světě je spousta případů, kdy byly příspěvky ze sociálních sítí použity proti jejich autorům. Často se jedná o nejapné vtipy, které dostanou jejich šiřitele do potíží, jindy o fotografie z večírků. Příkladem, jak se staré příspěvky na sociálních sítích mohou uživateli vymstít, mohou být deset let staré tweety slavného režiséra Jamesa Gunna, za které s ním společnost Disney rozvázala spolupráci. Jestli si myslíte, že by vaše zeď na Facebooku  spolu s dalšími profily potřebovaly promazat, udělejte to. 

Čistý štít za pár kliknutí

  • Zbavte se facebookové přehlídky špatných rozhodnutí snadno a rychle
    Jak příspěvek smazat? Klikněte na tři tečky v pravém horním rohu příspěvků a vyberte možnost „Odstranit”. Pokud se ale jedná o fotografii, kde vás někdo označil, vymazat ji nemůžete. Můžete ale vybrat možnost „Odebrat označení” a „Skrýt na timeline”.  Díky tomu vám z vaší zdi zmizí. Pokud chcete, můžete také vzpomínku na vaší zdi ponechat a jen omezit okruh lidí, kteří ji mohou vidět. Stačí kliknout na ikonu vedle data zveřejnění a vybrat, zda chcete fotografii či video sdílet s celým světem, vašimi přáteli nebo třeba jen sami se sebou. 
  • Využíváte Twitter? Řekněte svým několik let starým názorům sbohem!
    Klikněte na šipku v horním rohu Tweetu, o který se už nechcete dělit s ostatními a vyberte první možnost, tedy „Smazat Tweet”. A je to. Tento tweet už nikdy nikdo neuvidí. Twitter jinou možnost než právě smazání Tweetu nenabízí na rozdíl od většiny ostatních sociálních sítí, takže si s jednoduchým smazáním budete muset vystačit.
  • Umělecké snímky, které jste pořídili několik let zpátky na Instagram, už se vám nezdají dost estetické?
    Tak staré příspěvky smažte. Vyberte příspěvek a klikněte na tři tečky v pravém horním rohu, vyberte možnost „Odstranit”. Pokud vám odstranění fotky připadá příliš radikální, protože se přece jenom jedná o milou vzpomínku, vyberte možnost „Archivovat”. Svou fotku po archivaci najdete, když na svém profilu kliknete na tři vodorovné čáry pod sebou a vyberete možnost „Archivovat”. V Archivu příspěvků najdete všechny vaše archivované příspěvky z minulosti.