Avast radzi

5 zabezpieczeń konta Facebook, o których prawdopodobnie nigdy nie słyszałeś.

Julia Szymańska, 17 maja 2018 11:15:06 CEST

Nawet najbardziej zaawansowani użytkownicy Facebooka odkrywają coraz to nowe funkcje tego serwisu. Przygotowaliśmy dla Was szybki przewodnik po 5 funkcjach, związanych z bezpieczeństwem o których prawdopodobnie w ogóle nie wiedzieliście, że istnieją

Skomplikowany interfejs, masa różnych funkcji, zakładek. Wszystko to sprawia, że na Facebooku możemy spędzać wiele czasu nie wiedząc o istotnych zabezpieczeniach konta. 

5 zabezpieczeń na Facebooku o których prawdopodobnie nigdy nie słyszałeś:

1. Wybierz znajomych, którzy pomogą Ci odzyskać dostęp do konta. 

Dodatkowe zabezpieczenia

Gdzie tą funkcję znajdę?

Zaloguj się na profilu, przejdź na ustawienia -> Bezpieczeństwo i logowanie -> Konfiguracja dodatkowych zabezpieczeń -> Wybierz 3-5 znajomych, których Facebook może kontaktować w przypadku, że dostęp do Twojego konta będzie zablokowany

Czemu ta funkcja służy?

wyobraź sobie, że musisz zalogować się na nowym urządzeniu, wprowadzisz swoje hasło kilkakrotnie niepoprawnie a Facebook zablokuje Ci dostęp do konta uznając to jako podejrzane logowanie. Sytuacja mało prawdopodobna a jednak nie możemy jej wykluczyć. Aby odnowić dostęp do konta, przejdziesz serią różnych zadań: Facebook zapyta Cię o rozpoznanie znajomych, miejsc ze zdjęć czy wydarzeń. Ostatnim krokiem będzie przesłanie specjalnego kodu, jednemu z tutaj właśnie wybranych przyjaciół. Kod ten będzie niezbędny do odnowienia dostępu konta. Dlatego warto wybrać w tym celu znajomych, z którymi jesteśmy w częstym kontakcie, nie tylko w ramach Facebooka. Bez obaw, osoba ta nie będzie się w stanie przy pomocy tego kodu dostać na Twoje konto. 

2. Wyloguj się zdalnie

Wylogij se

Gdzie tą funkcję znajdę?

Zaloguj się na profilu, przejdź na ustawienia -> Bezpieczeństwo i logowanie -> Miejsce logowania -> wybierz urządzenia, które wydają Ci się podejrzane i wyloguj się z nich, klikając na trzy kropki z prawej strony i potwierdzając opcją: wyloguj się 

Czemu ta funkcja służy?

Raz na jakiś czas warto sprawdzić gdzie jesteście zalogowani na Facebooku, Messangerze. Na pewno znajdziesz tam jakieś urządzenie, z którego już nie korzystasz (najgorszy scenariusz to taki, że właśnie sprzedałeś i z Twojego konta Facebook może korzystać teraz ktoś inny), lub urządzenie, na którym logowałeś się jednorazowo, a zapomniałeś wylogować. Własnie tutaj, przy pomocy dwóch kliknięć możesz się zdalnie wylogować z miejsca, które wydaje Ci się podejrzane. 

3. Autorizuj logowania do Facebooka

Gdzie tą funkcję znajdę?

Zaloguj się na profilu, przejdź na ustawienia -> Bezpieczeństwo i logowanie -> Uwierzytelnienie dwuskładnikowe -> Autoryzowanie logowania -> sprawdź listę urządzeń na których nie musisz używać 

Czemu ta funkcja służy?

Jeśli korzystasz z uwierzytelnienia dwuskładnikowego (a jeśli jeszcze nie, to dowiedz się tutaj jak to zrobić i ustaw sobie tę funkcję na wszystkich profilach społecznościowych oraz emailu) nie chcesz za każdym razem kiedy logujesz się na stałych urządzeniach lub usługach podawać kodu uwierzytelniającego. Dzięki technologiom typu cookies, Facebook rozpoznaje te logowania i kategoryzuje je jako autoryzowane. Jednocześnie umożliwia Ci ingerować w listę takich urządzeń. Skontroluj więc czy nie znajdują się na niej usługi lub urządzenia, które nie powinny, usuwając niepotrzebne. Nie zapomnij potwierdzić swojej decyzji przyciskiem zapisz! 

Autoryzowane logowania przed-1

   Autoryzowane logowania po

 

 

 

 

4. Włącz powiadomienia o nierozpoznanych logowaniach

Gdzie tą funkcję znajdę?

Zaloguj się na profilu, przejdź na ustawienia -> Bezpieczeństwo i logowanie -> Konfiguracja dodatkowych zabezpieczeń -> Otrzymuj powiadomienia o nierozpoznanych logowaniach -> Włącz powiadomienia w wybranych sekcjach, im więcej tym lepiej!

Czemu ta funkcja służy?

W momencie, kiedy na Twoje konto chce się zalogować ktoś z nowego urządzenia, przeglądarki lub miejsca, które Facebook uzna za podejrzane, otrzymasz  powiadomienie na email lub inną formą, którą wybierzesz. W takiej sytuacji możesz natychmiast zablokować dostęp do Twojego konta osobie próbującej się tam zalogować. Jak Facebook pozna, że to podejrzany login? Cookies oraz inne technologie, z których serwis korzysta, znają Twoje przyzwyczajenia i są w stanie poznać typowe miejsca logowania. Gorąco polecam włączyć tę funkcję i uniknąć niepożądanych gości na twoim profilu. 

5. Zobacz jak twój profil wygląda publicznie

Gdzie tą funkcję znajdę?

Zaloguj się na profilu, na stronie głównej -> w prawym dolnym rogu zdjęcia w tle, przejdź na symbol trzech kropek i skorzystaj z opcji -> wyświetl jako profil publiczny lub konkretna osoba.

Czemu ta funkcja służy?

Dzięki tej prostej funkcji możesz sprawdzić jak Twój profil wygląda publicznie lub jak go widzi konkretna osoba. W ten prosty sposób możesz sprawdzić, czy niektóre z opublikowanych przez Ciebie w przeszłości zdjęć lub postów nie są przypadkiem publiczne, choć powinny być przeznaczone tylko dla znajomych. Przy każdym z nich możesz zmienić ustawienia, klikając na obrazek lub text i zmieniając ustawienia prywatności z opcji "publicznej" na tylko dla "znajomych". Więcej na temat ustawień prywatności na Facebooku dowiesz się z tego wpisu 

zmiana statusu