Mobilní bezpečnost

Změna Podmínek použití a Zásad ochrany osobních údajů: WhatsApp bude sdílet vaše údaje s Facebookem

Julia Szymańska, 8. září 2016

WhatsApp nasdílí údaje 1 miliardy svých uživatelů s Facebookem. Důvodem je zlepšení zobrazování reklam a optimalizace používání aplikace.

Tento týden se každý uživatel aplikace WhatsApp setkal s vyskakujícím oknem se zprávou žádající odsouhlasit nové firemní Podmínky použití a Zásady ochrany osobních údajů. Ti uživatelé, kteří bez váhání kliknuli na tlačítko „Souhlasím“, nemají pravděpodobně nejmenší tušení, o co se jedná.

Naopak ti uživatelé, kteří se s novými podmínkami seznámili a rozhodli se je nepřijmout, zabrání aplikaci WhatsApp v zobrazování reklam. Háček je ovšem v tom, že ani to nezabrání této aplikaci sdílet osobní údaje s Facebookem, mediálním gigantem, který WhatsApp vlastní od roku 2014.

Screenshot_2016-09-07-23-27-39.jpeg

Co se změní?

Vaše osobní údaje, včetně kontaktních údajů, budou nasdíleny s Facebookem s cílem vylepšit zacílení reklam na Facebooku a zoptimalizovat celkové používání této sociální sítě. Na firemním blogu firma sděluje následující informace:

Nic, co sdílíte v rámci aplikace WhatsApp, včetně zpráv, fotek nebo informací pojících se s vaším účtem, nebude nikdy zveřejněno na Facebooku nebo na jakékoliv aplikaci spadající pod Facebook, tak aby to mohl kdokoliv další vidět. To znamená, že ačkoliv některé informace budou sdíleny s Facebookem (např. vaše telefonní číslo), tak nebudou veřejně dostupné na Facebooku. Pokud navíc vy a vaše kontakty používáte nejnovější verzi naší aplikace, tak veškeré vaše zprávy jsou automaticky kompletně zašifrované. To znamená, že přečíst si je může pouze příjemce zprávy a nikoliv WhatsApp, Facebook nebo kdokoliv další.

Z tohoto sdělení si běžný uživatel sociálních sítí odnese pravděpodobně ten fakt, že značky s ním budou moci komunikovat a jemu se začnou zobrazovat reklamy. Co se však skutečně stane je to, že se Facebook dostane k osobním údajům uživatelů a začne jim zobrazovat reklamy šité na míru. Tato změna nenastane ihned, ale lze ji očekávat během několika následujících měsíců. Kromě výše uvedeného je potřeba zdůraznit následující:

Vaše zašifrované zprávy zůstanou soukromé a nikdo další si je nebude moci přečíst. Ani WhatsApp, ani Facebook nebo kdokoliv jiný. Vaše telefonní číslo nezveřejníme, ani ho nebudeme s nikým dalším sdílet, a to ani s Facebookem. Stejně tak vaše číslo ani nikomu neprodáme za reklamními účely.

Jak můžete vy sami ovlivnit nastavení vašeho soukromí?

Jak je popsáno v rámci FAQ sekce, uživatelé mají na výběr dvě možnosti: neodsouhlasit nové Podmínky použití a Zásady ochrany osobních údajů, nebo, pokud je již odsouhlasili, změnit toto své rozhodnutí v nastavení aplikace. Tady je k dispozici návod, jak to udělat.

Sledujte Avast na sociálních sítích FacebookTwitterGoogle+ a Instagram, kde vás denně informujeme o aktuálních novinkách ze světa kyber-bezpečnosti.