Mobilní bezpečnost

Tajné konverzace v Messengeru skryjí vaše zprávy i před samotným Facebookem

Dominika Kalašová, 11. října 2016

Facebook zlepšuje zabezpečení soukromí svých uživatelů a zavádí šifrované Tajné konverzace.

V návaznosti na zavedení koncového šifrování u aplikace WhatsApp začal i Facebook v červenci 2016 testovat novou funkci označovanou jako Tajné konverzace a uvedl, že:

„V aplikaci Messenger začínáme testovat možnost vytvářet tzv. one-to-one Tajné konverzace, které budou využívat koncového neboli end-to-end šifrování, a které mohou být viditelné pouze na zařízení, na kterém byly vytvořené, a na zařízení, na kterém si je příjemce otevřel. To znamená, že takové zprávy jsou určené pouze vám a osobě, se kterou si píšete. Nikomu jinému, ani nám. V rámci Tajných konverzací je možné nastavit časovač, aby zprávy po určené době z konverzace zmizely. Naše technologie využívá protokolu „Signal“ postaveného na základě otevřeného systému Whisper Systems. Více se o technických podrobnostech můžete dočíst zde.“

Tajné konverzace v Messengeru používají koncové šifrování. To znamená, že zprávy jsou určené jenom pro vaše oči a oči příjemce. Nikdo jiný (včetně Facebooku) je vidět nemůže.

Jak Tajnou konverzaci zahájit?

Tajné konverzace jsou momentálně dostupné pouze pro uživatele mobilních zařízení Android a iOS. To znamená, že se nezobrazí v desktopové verzi chatu na Facebooku ani na webu messenger.com. V současné době lze v Tajných konverzacích posílat pouze text, obrázky a samolepky. Momentálně nepodporují skupinové zprávy, GIFy, videa, hlasové hovory, videohovory ani platby.

Pro zapnutí koncového šifrování Tajných konverzací na telefonech Android postupujte následovně:

  1. Na kartě  zahajte novou zprávu (přes modré kolečko vpravo dole Napsat zprávu).
  2. Vpravo nahoře přejeďte zámečkem zleva doprava; rozhraní se změní z modré barvy na černou.
  3. Vyberte, komu chcete zprávu poslat.
  4. Pokud chcete, klepněte vpravo na liště na „budík“ a nastavte si časovač, aby vaše zprávy po určité době zmizely.

Secret-Conversations-iOS.png

Tajné konverzace na telefonech iOS

Postup na telefonech iOS se lehce liší zejména v prvních dvou bodech:

  1. Na kartě   klepněte na .
  2. Vpravo nahoře klepněte na Tajná.
  3. Vyberte, komu chcete zprávu poslat.
  4. Pokud chcete, klepněte v textovém poli na a nastavte si časovač, aby vaše zprávy po určité době zmizely.