Bezpečnostní novinky

5 vychytávek Facebooku, o kterých jste možná neslyšeli, ale ochrání vám soukromí

Marijana Šutová, 1. června 2018

I ti nejzkušenější uživatelé Facebooku stále objevují jeho nové funkce. Zaměřili jsme se na pět z nich, které vám ochrání soukromí a o kterých zatím možná nevíte.

Na Facebooku trávíme spoustu času, ale většinou nevěnujeme zabezpečení našeho účtu takovou pozornost, jakou si zaslouží.

Dali jsme proto pro vás dohromady pět bezpečnostních vychytávek, které jste možná neznali, ale které vám pomohou chránit fotky, soukromé statusy, zprávy nebo i celý účet. Které to jsou?

1. Přátelé, kteří vám pomohou získat přístup ke ztracenému účtu

Proč se tato funkce používá?

Představte si, že se musíte přihlásit k novému zařízení, ale nepamatujete si heslo
a zadáte ho několikrát špatně. Facebook vaše přihlášení bude považovat za podezřelé a zablokuje vám přístup. Aby byl váš přístup obnoven, dostanete od Facebooku několik úkolů: budete muset rozpoznat své přátele, místa z fotografií nebo z událostí. Posledním krokem bude zaslání speciálního kódu jednomu z vašich vybraných přátel. Tento kód bude nutný k obnovení přístupu k účtu, a proto byste si měli vybrat takové přátele, se kterými jste často v kontaktu i mimo Facebook.

Nemusíte se bát, ani tito přátelé se pomocí kódu přímo do vašeho účtu nedostanou.

Kde najdu tuto funkci?

Přihlaste se do svého profilu, přejděte do Nastavení -> Zabezpečení a přihlášení  -> Další zabezpečení -> Vyberte 3-5 přátel, kteří vám v případě ztráty přístupu k účtu pomůžou dostat se k němu zpět.

Facebook1

2. Odhlášení na dálku

Proč se tato funkce používá?

Čas od času určitě stojí za to podívat se, na kterých zařízeních jste přihlášeni
k Facebooku nebo Messengeru. Díky tomu se můžete odhlásit z přístrojů, které například už nepoužíváte nebo jste se z nich zapomněli odhlásit. Nebo v nejhorším případě i ze zařízení, které vám bylo odcizeno. Stačí dvakrát kliknout a na dálku se odhlásíte z jakéhokoliv počítače, smartphonu i tabletu.

Kde najdu tuto funkci?

Přihlaste se do svého profilu, přejděte do Nastavení -> Zabezpečení a přihlášení -> Kde jste přihlášeni -> Vyberte zařízení, která se zdají podezřelá, a odhlaste se z nich klepnutím na tři tečky na pravé straně a potvrzením volby „Odhlásit se“.

Facebook2

3. Dvoufázové ověření

Proč se tato funkce používá?

Spousta lidí si myslí, že když budou používat dvoufázové ověření, budou se muset prokazovat při každém přihlašování do účtu. To ale není nutné. Díky technologii Cookies si totiž Facebook pamatuje veškerá zařízení i online služby, které už byly autorizačním kódem ověřeny. V nastavení si můžete seznam takových služeb
a zařízení upravovat.

Kde najdu tuto funkci?

Přihlaste se do profilu, přejděte do Nastavení -> Zabezpečení a přihlášení -> Dvoufázové ověření -> Zapněte dvoufázové ověření -> Zkontrolujte seznam zařízení, která jsou ověřená.

Facebook3

4. Upozornění při nerozpoznaném přihlášení

Proč se tato funkce používá?

V případě, že se někdo cizí bude chtít zalogovat do vašeho účtu z nového
a neznámého zařízení, prohlížeče nebo místa, Facebook přihlášení označí za podezřelé a bude vás informovat. V takovém případě můžete přístup okamžitě zablokovat. A jak Facebook pozná, že je přihlašování podezřelé? Cookies a další technologie, které Facebook používá, znají vaše internetové návyky online a typická místa, z nichž se přihlašujete.

Kde najdu tuto funkci?

Přihlaste se do profilu, přejděte do Nastavení -> Zabezpečení a přihlášení -> Další zabezpečení -> Zapněte si upozornění při nerozpoznaném přihlášení  -> Nastavte si, na které účty chcete dostávat upozornění. Čím více, tím lépe.

Facebook4

5. Jak se můj profil zobrazuje veřejně

Proč se tato funkce používá?

Pomocí této jednoduché funkce můžete zkontrolovat, jak váš profil vypadá veřejně nebo jak ho vidí určitá osoba. Prostřednictvím tohoto jednoduchého způsobu si můžete také zkontrolovat, zda fotky nebo příspěvky, které jste v minulosti zveřejňovali, nejsou veřejné, i když by měly být pouze pro přátele.  V každém jednom případě můžete změnit nastavení kliknutím na obrázek nebo text a přepnutím z možnosti "veřejné" na "přátelé".

Kde najdu tuto funkci?

Přejděte na svůj profil -> v pravém dolním rohu fotky na pozadí přejděte na symbol tří teček a použijte volbu -> Zobrazit jako…

Facebook5

Napište nám do komentářů na Facebooku, jestli jste o těchto vychytávkách už slyšeli
a případně, jestli byste doporučili nějakou další.